Games en kansspelen met elkaar verbonden

zondag, 8 juli 2018

Op het internet zijn games en kansspelen steeds meer met elkaar verbonden. Op spelletjes sites kom je advertenties tegen om online te gokken en andersom ook. Ook worden er steeds vaker casinospellen zoals roulette en blackjack aangeboden, waardoor jongeren ook in aanraking komen ermee. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat 1 op de 2 jongeren de overstap van het spelen van games naar online kansspelen maakt. Hoewel de jongeren dit zelf niet zo zien, is dit wel het geval.

Games

Mengvormen

Dick de Bruin (verslavingsdeskundige) van CVO heeft geconstateerd dat er op het internet steeds meer sprake is van het mengen van sociale spellen en gokken. Tegenwoordig worden ze veel minder vaak van elkaar gescheiden. Het beleid geeft aan dat dit wel zo moet zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld eSports, waarbij gespeeld kan worden en gegokt tegelijk. Loot boxes waarmee men prijzen kan winnen of elementen die verdacht veel op gokken lijken.

Problemen met gamen

Onder de jongeren en jongvolwassen is de populariteit van het gamen steeds populairder aan het worden. Na het doen van een onderzoek wordt geschat dat 3 tot 5 procent van jongeren rond de 12 tot 16 jaar al risicovol spelgedrag vertonen. Bij minder dan 1 procent is er sprake van een spelverslaving.

Verder zijn ze er ook over uit dat wanneer men blootgesteld wordt aan kansspelen op jongere leeftijd, dit het risico zal verhogen op verslaafd te raken aan gokken wanneer ze ouder zijn. Hierom willen ze graag nader onderzoek doen om te kijken of het gamen een gevolg kan zijn van probleemgokkers in Nederland.

Helft stapt over van gamen naar gokken

Na het voeren van veel interviews is gebleken dat ongeveer de helft van de gamende jongeren ook op een gegeven moment in aanraking zijn geweest met het gokken voor echt geld. Zelf zijn ze niet bewust van de overstap van het gamen naar het gokken toe, omdat ze nooit gestopt zijn met het sociaal gamen op het moment dat ze kansspelen uitprobeerden. Wel geven zij aan dat zij kansspelen en gamen goed uit elkaar kunnen houden.

Verslavende werking

Veel jongeren denken zelf ook dat het spelen van kansspelen of games risico’s met zich mee zullen brengen zoals een verslavend effect of dat ze teveel geld uitgeven. Jongeren die games spelen willen steeds beter worden of een bepaald niveau bereiken waardoor de verslaving kan toenemen.

Wanneer men gaat spelen op kansspelen dan ligt dit juist aan het feit dat men hoopt een groot geldbedrag te winnen. Er wordt door de jongeren zelf aangegeven dat ze bijna niet of nauwelijks informatie ontvangen over de risico’s van het gamen of uitvoeren van kansspelen. Wanneer zij wel informatie krijgen, is dit vaak door de ouders zelf.

Overeenkomsten

Intraval heeft ook een onderzoek gehouden om te kijken of jongeren overeenkomsten of verschillen zien tussen games en kansspelen. Overeenkomsten waren: beide zijn spellen, beide kunnen alleen of met anderen gespeeld worden en beide hebben bepaalde aspecten waarin sociale activiteiten een grote rol spelen. Vaak werden ook de loot boxes van spellen genoemd.

Schatkisten, skins en meer

Zo hebben games vaak leuke schatkisten of kunnen spelers leuke skins kopen voor een karakter e.d. Hierdoor besteden ze veel geld aan de games. Kansspelautoriteit heeft zelf ook gewaarschuwd voor de loot boxes omdat het is gebleken dat een aantal van de loot boxes in strijd is met de Wet op Kansspelen.

Kansspelen meer gericht op winnen van geld

Een belangrijk verschil is dat bij het spelen van kansspelen jongeren meer gericht zijn op het verdienen van geld. Nog een verschil is dat kansspelen vaak gespeeld kunnen worden nadat men geld inzet, terwijl geld betalen voor sociale games een optie is. Wanneer men sociale games speelt, zal dit dan dus ook een andere reden hebben dan het proberen van kansspelen op internet.

Sociaal gamen voor ontspanning

Zo is bij het spelen van een kansspel de reden om kans te maken op geld te winnen en bij sociale games vanwege ontspanning, vermaak en het sociale aspect of beter in een bepaald spel te willen worden.

De kansspelautoriteit heeft ook gereageerd

De Kansspelautoriteit is van mening dat na beide onderzoeken het verband tussen games en kansspelen veel risico’s met zich meebrengt. Nu is het de vraag of de jongeren wel onderscheid kunnen maken tussen deze twee. Doordat het risico groter wordt en het verschil tussen gamen en gokken onduidelijker is, willen ze de risico’s gaan beperken. Dit betekent dat zij graag het digitale aanbod van games en kansspelen gescheiden willen hebben.

Grens trekken voor minimum leeftijd

Om er aan te voldoen mogen spelletjes sites geen advertenties meer plaatsen voor gokelementen. Ook moet er duidelijk een grens worden gesteld voor hoe oud men moet wezen om bepaalde gokelementen in games te mogen gebruiken. Als laatste willen ze graag dat ouders en scholen de risico’s van kansspelen uitleggen of meer informatie geven over games met gokelementen.

Er moeten stappen gezet worden

In september zal er een bijeenkomst worden gehouden over het scheiden van games en kansspelen. De Kansspelautoriteit wilt graag in gesprek gaan met aanbieders van kansspelen en games en het verband tussen deze twee producten. Er is al meer informatie aangevraagd bij de aanbieders om meer te weten te komen over de overeenkomsten.

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.